Overvraagd

khawajaovervraagd

Schrijver worden? Jij kan het, geloof me……..waarom kijk je me nou zo wantrouwend aan?…..okee, ik geef toe, er zijn nog een paar eenvoudige voorwaarden waar je aan moet voldoen.

Aangeboren taalgevoel, bijvoorbeeld. Ingebouwde spellingchecker. Diepgaande kennis van de belangrijke boeken en schrijvers uit de wereldliteratuur. De brandende wens om gehoord te worden door mensen die je niet kent en nooit zal tegenkomen. Het verlangen om een wereld te scheppen, in je eentje, gebogen over het papier. Het doorzettingsvermogen van een Hobbit. Dat zijn de basisvaardigheden. Als optie bieden we daarnaast aan meertaligheid, grote sociale vermogens (dit speciaal voor de toneelschrijvers), diepgang, slimme partnerkeuze en nog een handvol nuttige eigenschappen gericht op het veroorzaken van gratis publiciteit en het veroveren van markten.

Ik heb teveel schrijfboeken gelezen. Het positieve toontje begint me tegen te staan. Want het is niet zo moeilijk om een boek te schrijven. Maar het een ongelofelijke inspanning om een goed boek te produceren. Als je eenmaal gevoeld hebt wat er eigenlijk gevraagd wordt van een schrijver, kijk je wat anders aan tegen die zonnige Schrijfwijzers. Zo verrekte leuk, al die Tips en de Truuks, de ambachtelijke vaardigheden. Ze helpen je echt een eind op weg.

Ongeveer tot de plek waar je jezelf tegenkomt. Van daar af mag je het zelf uitzoeken.

Foto van de Pakistaanse fotograaf Nauman Khawaja.