Over leven en schrijven

kinglevenschrijvenHorrorschrijver Stephen King heeft een eigen schrijfboek gemaakt. Het is lang niet slecht, en nu voor een schertsprijs te koop bij De Slegte.

Over leven en schrijven volgt een patroon dat we kennen uit andere schrijfboeken van beroemde auteurs. Het begint met een deel autobiografie (hoe ik schrijver werd). Dan volgen wat opmerkingen over vrienden en vijanden in het literaire wereldje.  Honderd pagina’s met de  standaard schrijftips. En tenslotte wat vaderlijke vermaningen aan de jonge aspirant:  ‘Ik doe het nu niet voor het geld, en ik heb het ook nooit voor het geld gedaan. Ja, ik heb veel geld verdiend met mijn romans en verhalen, maar ik heb nooit 1 woord op papier gezet met het idee dat ik ervoor betaald zou krijgen.’

King biedt een lekker vette versie van het standaard pakket, zoals het een schrijver van bestsellers betaamt. De schets van zijn jeugd in een gebroken gezin (omgeven door maffe familie) zal ik niet snel vergeten. King doet  onderkoeld, hard en eerlijk verslag van zijn verslavingen (in volgorde: roken, drinken, coke snuiven), en van zijn bijna-dood ervaring in 1999 na een aanrijding door een vrachtwagen.

De meeste schrijftips van King zijn overbekend (‘veel lezen, veel schrijven, …er is geen snelle weg binnendoor’). Beginnende schrijvers van thrillers, fantasy en horror die hadden gehoopt dat De Meester minder strenge eisen zou stellen dan de goeroe’s van het literaire schrijven worden teleurgesteld. Verder laat King vooral zien hoe hij zelf aan het werk is als schrijver. Hij werkt niet op basis van een plot, maar gaat uit van situaties. De personages zitten vast in een situatie, hoe gaan ze zich redden? King is daar al schrijvend net zo benieuwd naar als de lezer die zenuwachtig de bladzij omslaat. Leerzaam!

Het tempo waarin King schrijft ligt hoog, tweeduizend woorden per dag. In drie maanden produceert hij zo ongeveer 180.000 woorden, een stevige roman. Dan laat hij het pakket een paar weken liggen, en herschrijft het 1 keer, daarbij ongeveer 10% van de tekst schrappend. Twee versies moet genoeg zijn, vindt King. Dat zullen weinig literaire schrijvers hem nazeggen.

Een lekker boek over het schrijven, met plezier gelezen. Erg geschikt voor enthousiaste jongelingen die worden geïnspireerd door – pak hem beet – Harry Potter of Star Trek. Ook een leuk cadeau voor types die neerkijken op ‘pulp-schrijvers’.  Op naar De Slegte, en koop deze pil voor € 3,50.