De 5 beste weblogs van schrijvers

writingaloneDe schrijver is de enige diersoort die het isolement zoekt, omdat hij zo graag communiceren wil.  Verouderde definitie.  Want vandaag kan je zelfs diep weggedoken in het schrijfbastion nog contact zoeken met de buitenwereld: mailen, twitteren, webloggen.

Ik heb een paar dagen schrijversnamen zitten googelen, op zoek naar leuke weblogs van Nederlandstalige schrijvers. De opbrengst viel me niet mee. Websites te over, van elke auteur die een uitgever gevonden heeft. Maar dat zijn veel te vaak identieke fabrieksproducten, volgeschreven en onderhouden door de afdeling Marketing & Publieke Werken.  Grote foto van de auteur, en daaroverheen altijd hetzelfde rijtje buttons. Altijd dezelfde aanprijzingen van recensenten ook, muffe koekjes uit dezelfde koekenbakkerij. Geen persoonlijk woord te vinden op die sites, laat staan een weblog.

Gelukkig zijn er nog onafhankelijke geesten die hun eigen literaire blaadje wilden beginnen op Internet.  Dit zijn de leukste weblogs van schrijvers in het Nederlands taalgebied die ik ben tegengekomen.

1. Arnon Grunberg. Met vlag en wimpel de beste blogger in de Nederlandse letteren. Want: altijd actief, altijd verrassend, ruime mogelijkheden om te reageren.  En in het Engels natuurlijk,  om redenen die elke liefhebber van de Nederlandse literatuur kennen moet. Zwarte Gaten en miscommunicatie krijg je er gratis bij – Grunberg verloochent zichzelf geen moment.

2. Merel Roze. Vond eerst het webloggen uit, en werd toen schrijfster. Heerlijke stijl, toucheert onderwerpen licht als een vlinder. Schrijft maar zelden over literaire thema’s – met opzet.

3. Simon Vinkenoog. Op 12 juli 2009 is deze onverwoestbare optimist overleden.  Van zijn gedichten houd ik niet, maar hij had de onstuitbare energie van de geboren blogger.  Tot op het laatst, ga maar kijken. Een voorbeeld voor de jongere garde. Als eerbetoon blijft deze weblog in mijn rijtje staan.

4. Claire Polders. Van een nieuwe generatie, voor wie bloggen net zo gewoon is als autorijden. Interessante posts over het schrijven, en over de frusterende alledaagse klusjes die haar van het schrijven afhouden.

5. Ex aequo drie heren, die soms hele mooie posts te bieden hebben, in alfabetische volgorde:

Gerbrand Bakker. Opkomend talent schrijft, soms met plezier, vaak vol woede, over alles wat voor zijn voeten komt.

Richard Osinga. Dubbeltalent, kan net zo goed schrijven als tekenen. Fraai vormgegeven site. Heeft vernieuwende ideeën over het uitgeven van boeken zonder copyright.  Zijn voetbalroman Wembley is pagina voor pagina te lezen op een reeks weblogs van vrienden.

Coen Peppelenbos. Een dwars geluid uit het literaire wereldje van het Noorden. Met liefde gemaakte site.

Andere interessante weblogs van schrijvers:

  • Kluun! De man die het literaire wereldje versteld deed staan met zijn gedurfde marketingacties schrijft natuurlijk ook een weblog. Het merk communiceert in ADHD- tempo. Veel posts over muziek en over de geneugten van ‘t jonge vaderschap. Vaak scherp en hilarisch, soms  dodelijk vermoeiend.
  • Niels ‘t Hooft. Heeft het eigenlijk te druk met zijn werk in de Games-wereld om nog over het schrijven te bloggen. Jammer, want hij kan het.

Nieuwe weblogs die ik ga volgen:
Emma Fasol, een schrijfster die dit najaar debuteert. Ze houdt een persoonlijk weblog bij. Soms heel klein, andere keren heel intiem en emotionerend.
Walter van den Berg is de schrijver van De Hondenkoning en West. Mooie weblog, verrassende stukjes, lekkere stijl. Kandidaat voor de top-5.

Aanvullingen? Waar zijn de weblogs van de Vlaamse schrijvers, en waarom kan ik ze niet vinden?  Stuur ze op, en geef me een goeie aanleiding om het lijstje bij te werken.

De illustratie bij deze post is van de briljante Amerikaanse graficus Anthony Russo