Het mooiste van YouTube

Sinds eind 2010 organiseer ik YouTube-avonden in het Arnhemse cultuurcentrum Bosch. Hieronder vind je speellijsten van verschillende avonden. Het overgrote deel van de films is ingebracht door het publiek zelf. Ik maak een selectie en breng een volgorde aan. En ik zoek wat uit over de films die ik nog niet kende, een inspirerend karweitje.

Het is nauwelijks te geloven dat YouTube nu (in 2011) nog maar zes jaar bestaat. In die paar jaar is het een volstrekt onmisbaar archief geworden. Je vindt er niet alleen de jongerencultuur van nu, maar alles wat onze beeldcultuur sinds de uitvinding van de film (rond 1895) gevormd heeft. Die ontwikkeling wil ik laten zien op mijn YouTube avonden, en dankzij de inbreng van de toeschouwers lukt dat heel aardig.

Het publiek heeft me verrast. Er kwamen veel meer mensen kijken dan ik verwacht had. Maar vooral: jullie stuurden me uren aan YouTube-films.
Dank voor al dat moois.

Wil je op de mailinglijst komen van volgende YouTube avonden (zodat je suggesties kan insturen)? Mail naar sanderkooistra@gmail.com.

Kijken in de Tijd. Over de beginjaren van de film. Gevolgd door een aantal publieksfavorieten, waaronder veel feel good filmpjes.

De eerste Kleurenfilms. Over de moeizame opkomst van de kleurenfilm.

Kijken met je Hersens. . Een verzameling films over waarneming. Deze films laten zien dat het niet onze zintuigen zijn die ons bedriegen. Het is de fantastische rekenmachine in onze hersenpan die ons het bos in stuurt.

De liefde volgens YouTube. Een verrassende verzameling films. De liefde van alle kanten bekeken.

Films over Dans. Met de favoriete films van bekende namen uit de Arnhemse danswereld: Ard Huiberts (Tango), Wil Boom (On y Danse), Ziko (Salsa) en Adriaan Luteijn (Introdans).

Mensen & Machines. Geweldige scenes uit Metropolis, Modern Times, Crash, met daartussen opmerkelijke machinekunst en een fraai filmpje uit Japan.