Je eigen boek schrijven?

Je eigen boek schrijven. Een boek waar je hele ziel en zaligheid in te lezen staat. Heerlijk werk. Ik kan het aanraden. Maar je moet wel de goeie mentaliteit hebben. Jij gaat door de ruiten heen voor je eigen boek. Jij laat je niet ontmoedigen. Toch?

Test het:

1. Wandel een grote stationsboekwinkel binnen. Besteed geen aandacht aan de kranten en tijdschriften, let alleen op de boeken. Het zijn er misschien driehonderd. Middenin de winkel twee tafeltjes met grote stapels: de snelverkopers, de hypes, de toppers.  Met de top-60 wordt het grote geld verdiend. Ik herinner me de aanprijzing ”Bekend van de Radio’, later werd dat ‘Bekend van Radio en TV’, nu telt er nog maar 1 medium. Wie vaak met zijn hoofd op de treurbuis is, verkoopt boeken. Zie jij er uit als Daphne Deckers? Ben jij de opvolger van Paul Witteman? Schuilt in jou een Marc-Marie Huybrechts? Grote kans dat je op het begeerde tafeltje met ‘runners’ belandt. Ben je alleen maar schrijver, dan wordt het een stuk moeilijker. Hoe groot is de kans dat jij straks de show steelt in De Wereld Draait Door of Goedemorgen Nederland?

2. Nu verkassen we naar een ouderwets mooie grote boekhandel. Atheneum aan het Spui, Heijman in Arnhem, Praamstra in Deventer, je weet er vast wel eentje.  We gaan voor de kasten met literatuur staan (‘romans’), en we laten de omvang van deze collectie even op ons inwerken. Dan zoeken we de eerste letters van onze achternaam op. Als jij een boek schrijft, waar komt dat dan te staan?Ik sta zodadelijk rechts van Gerrit Komrij en Gyorgy Konrad, direct links van Kundera. Geen makkelijke plek. Misschien moet ik er nog eens over nadenken of ik dat boek wel uit wil brengen.

3. Nederig begeven wij ons huiswaarts, nemen plaats achter ons computertje, en surfen naar debutantenprijs. Deze site maakt jaarlijks een lijst van literaire debuten, waaruit een shortlist van vijf boeken wordt gekozen. Die shortlist interesseert ons minder dan het grote overzicht. 81 debuten in de periode oktober 2007 tot oktober 2008. Het jaar daarvoor waren het er 107.  Kijk die lijst eens door, en tel hoeveel schrijvers je kent, van hoeveel boeken je gehoord hebt. Ik ken 1 schrijver (maar niet zijn boek), en herinner me 1 recensie van een boek uit de lijst (maar de naam van de schrijfster wist ik niet meer). Volgend jaar sta ik op die lijst.  Maar ik ga niet wegzakken in de anonimiteit. Toch?

Wil je na deze drie beproevingen nog steeds een boek schrijven? Dan ben je heel erg eigenwijs. Of gewoon gek. Welcome in the club.