Op de Manuscripta

boekentorentombendtsen

Ik was afgelopen weekend op de Manuscripta, het begin van het literaire seizoen, “de Uitmarkt van het boekenvak”. Leuker dan ik verwacht had. Om te beginnen door het publiek. Een groot contingent ouderen, de bezadigde treinlezers die het fundament van deze bedrijfstak vormen. Maar daartussen toch opmerkelijk veel jeugd. Nou ja, oudere jeugd. Eind twintig, begin dertig. En dan de schrijvers! Zeker vijftien schrijvers zien optreden die ik niet kende, waar ik nooit wat van gelezen heb, en dan blijkt dat ze al een reeksje boeken op hun naam hebben staan. Leesachterstand!

Die Manuscripta bestaat nog niet zo lang, begreep ik. Veel innovatiefs gebeurt er niet. De manifestatie sluit naadloos aan op de marketinginspanningen van de uitgevers, te naadloos misschien. De koplopers onder de openbare bibliotheken in ons land (Rotterdam, Amsterdam) zijn al lang omgetoverd in multimediale kennisfabrieken, waarin het woord nog altijd centraal staat, maar het boek niet meer. De Manuscripta is vergeleken daarmee zeer Old School.

Het is makkelijk kritiek leveren, als passant. Ik kan wel de hamvraag formuleren, maar ik weet het antwoord niet.

We zitten daar met duizenden leuke mensen bij elkaar, allemaal liefhebbers van literatuur, uitgevers, boekhandelaren, fervente lezers en actieve schrijvers. Maar ik ben op mijn rondje Westergasfabriek niemand tegengekomen die mij liet voelen wat een fantastische ervaring het is om een verhaal te lezen dat speciaal voor jou gemaakt lijkt. En ik heb geen schrijver horen vertellen hoe geweldig het is om een verhaal te schrijven waarvan je weet dat het mensen diep gaat raken. Datgene wat al die mensen beweegt om naar de Manuscripta af te reizen komt op de manifestatie niet aan de orde. Kunnen we dat niet tastbaar maken? Weten we niet hoe we dat over het voetlicht moeten brengen?

IMG_0169

En ja, ik kreeg daar de ridderslag. Van twee giechelende meisjes achter een tafeltje in een bijgebouw. Ik ga vanaf nu door het leven als Auteur.

De boekentoren is gemaakt door de Canadese kunstenaar Tom Bendtsen Is dat niet wat voor de volgende Manuscripta?

Reageren? Mail me op sanderkooistra@gmail.com