Raymond Carver On Writing

Raymond Carver at work

Ik heb een goed geheugen voor taal, dacht ik. Als je mij een verhaal vertelt, dan onthoud ik dat. Vooral de mooie formuleringen, de cruciale zinnen.

In een vorige post vroeg ik me af:

Wie zei dat ook weer: a short story is a glimpse of reality, seen sideways? Een glimpje van het werkelijke leven, gezien in het voorbijgaan.

Bij toeval kwam ik het citaat weer tegen. Het staat in een van de zeldzame essays van Raymond Carver, getiteld On Writing.

Carver (1938-1988) is een van de beste schrijvers van korte verhalen ooit. Hij schreef er tientallen, de meeste zeer goed, een handvol zo krachtig dat ze gaten branden in je ziel.

Als je de kans krijgt, lees dan:

1. What we talk about when we talk about love.

2. So much water so close to home.

3. Are these actual miles?

En daarna alle andere, want misschien heb jij heel andere favorieten. Ik ken twee mensen die Cathedral zijn mooiste verhaal vinden.

Tot halverwege de jaren 90 verschenen er vertalingen van Carvers verhalen in het Nederlands, nu alleen nog tegen woekerprijzen bij antiquariaten te verkrijgen (ik zag een pocket uit 1985 aangeboden voor 30 euro). Lees ze dan liever in de oorspronkelijke taal.

Carver verklaart in On Writing waarom hij liever korte verhalen schrijft dan romans. Het is een kwestie van concentratie, zegt hij: ‘Ik kreeg problemen als ik lange verhalen probeerde te lezen, en ook als ik ze poogde te schrijven.’ Hij ontdekte, dat hij het geduld niet meer had om aan een roman te werken.

Het korte verhaal past beter bij zijn temperament: ‘Er in, en weer eruit. Niet blijven hangen. Doorgaan.’

De laatste alinea van On Writing begint zo:

“VS Pritchett’s definition of a short story is ‘something glimpsed from the corner of the eye, in passing.’ Notice the ‘glimpse’ part of this. First the glimpse. Then the glimpse given life, turned into something that illuminates the moment and may, if we’re lucky (…) have even further-ranging consequences and meaning. The short story writer’s task is to invest the glimpse with all that is in his power. “

Ahem. Ik zal voortaan iets meer mijn best doen om citaten te controleren voor ik ze op de blog gooi.

Het essay van Carver is in zijn geheel te vinden op de Engelse website The Short Story (als pdf-file, met de nieuwe – zwakke – titel Principles of a story ).