Zeer korte verhalen

De revival van het Zeer Korte Verhaal in ons taalgebied is geheel te danken aan A.L.Snijders. Vanuit een dorpje ver weg in de Achterhoek (‘daar is Oostenrijk al lang begonnen,’ zou Komrij zeggen) verspreidt deze gepensioneerde leraar Nederlands zijn eigenzinnige stukjes via de mail onder een groeiende kring lezers. Er is veel plattelands aan de ZKV’ s van Snijders. De onderwerpen, de filosofische levenshouding die er uit spreekt, de rust waarmee ze geschreven zijn. Zijn uitgever is dan ook niet gevestigd aan enige grachtengordel, doch gewoon in Enschede. Daar weten ze nog hoe ze mooie boeken moeten maken, compleet met leeslintje.

Snijders leest regelmatig korte stukjes voor in VPRO-programma’s als De Avonden. In deze video is hij naar mijn bescheiden mening op zijn best. De geluidskwaliteit is niet helemaal op orde, maar het decor maakt veel goed. En het verhaal is van grote klasse.

Veel van de zeer korte verhalen die A.L.Snijders voorlas in radioprogramma’s van de VPRO kun je terugvinden op de site van VPRO Boeken. Voor de oudere afleveringen heb je Real Player nodig, helaas (want als je die downloadt word je doodgegooid met ongewenste reclame).